Dag 9 Nat, natter, natst…
Route: van Poitiers naar Angouleme
Dagafstand: 140 km
Totaal afstand: 1167 km
Max. snelheid: 48,6 km
Gem. snelheid: 20,1 km
Vertrektijd: 7.30 uur
Aankomst: 15.40 uur
Fietstijd: 6.59 uur
Vanmorgen dus vroeg uit de veren, zoals elke ochtend en ontbeten in de jeugdherberg met mijn twee collega-pelgrims. Ik ben na het ontbijt in de regen vertrokken uit Poitiers en zij zijn gebleven, omdat ze nog een kerk wilden bezoeken zeiden ze (en dat zullen ze ook wel gedaan hebben), maar ik denk dat het ook mede ingegeven was omdat ze geheel geen regenspullen bij hebben, hun tassen zijn niet waterdicht en ze hebben ook niks om er overheen te leggen. Een van de twee zei tegen me dat het een goed idee van mij was om een lange broek mee te nemen. Zij hadden alleen een korte fietsbroek bij. Er zit echt een groot verschil tussen wat zij bij zich hebben en wat de gemiddelde Nederlandse pelgrim bij zich heeft. Wat ziet zo'n stad er dan triest uit in de regen, terwijl het er gisteren zo romantisch uitzag. Een mooie stad met een historisch centrum met hele mooie gebouwen. Volgens de informatie één van de steden in Frankrijk met de meeste historische gebouwen en daar bedoelden ze de kerken niet mee, die ze er ook maar liefst vijf hebben geloof ik, de een nog groter en imposanter dan de andere. Het verlaten van de stad was dus een beetje triest. Grijze en verlaten straten maakten het een dode stad. Omdat het regende toen ik weg reed had ik al mijn regenjas aan, maar al gauw ook maar de regenbroek aangedaan, omdat het steeds harder begon te regenen. Dat heeft het eigenlijk heel de ochtend gedaan. Frankrijk is dan ineens een stuk minder mooi moet ik zeggen. Geen vogeltjes die je hoort fluiten, krekels die je hoort tsjirpen en met je hoofd in je nek gezakt zie je ook een stuk minder goed waar je rijdt. Het landschap is glooiend, de klimmetjes worden langer en minder steil. De landbouw is, net als gisteren, van alles een beetje (behalve in Brie natuurlijk, daar smelten ze de kazen). Volgens het boekje zou de wijnbouw ook weer te zien moeten zijn. Maar ik heb maar een paar druivenvelden gezien, genoeg voor een paar flesjes wijn, maar mijn advies aan de boeren zou zijn:'Bouw nog geen fabriek, plant eerst nog een paar druivenstruikjes
'. Het boek zal natuurlijk wel gelijk hebben, maar ik heb het niet gezien. De route ging vandaag vooral door hele kleine gehuchtjes. Sommige zijn zo klein, dat ze die naam niet eens mogen dragen. Het gaat dan om een x-aantal woningen bij elkaar met een naam. Die x kan variëren van 10 tot 30, echt heel klein. Ik heb er een gezien die uit 6 huizen bestond. Het vinden van een overnachtingsplek leek me een moeilijke zaak worden. Dus van de route afgeweken naar een wat grotere stad: Angouleme (staat ook als een mogelijkheid in het boekje omschreven) om een hotel te vinden. Morgen pik ik de route weer op ten zuiden van de stad. Angouleme is op een rots gebouwd en dat heb ik vandaag ook wel gemerkt toen ik de stad binnenreed om een hotel te zoeken. Het is een grote beklimming naar het centrum vanaf het punt dat ik de route verlaten heb. Heb dus bijna 10 km geklommen, waarvan de laatste echt zwaar waren. Ik snap ook meteen waarom de schrijver er de voorkeur aan heeft gegeven deze stad te vermijden. Of de stad mooi is kan ik nog niet echt zeggen. Datgene dat ik er van gezien heb tot nu toe is niet echt geweldig mooi. Maar ik ga nu iets eten en even kijken hoe het hier is. Mocht het zo zijn dat het de moeite waard is om langs te komen laat ik het jullie nog wel weten.Salutations amis
Mijn Frans gaat er met de dag op vooruit zoals je ziet.
Morgen is dag 10 en zul je al de helft van de kilometers afgelegd hebben. Doet me denken aan die reclame van dat kleine jongetje op een racefietsje waar ze een peperkoek voor houden aan een hengeltje. Bij jou hangt er vast een bakje tapas aan!
Kuzzzzzzzzzzzzzzz!
Doe nu maar eens Echt rustig aan of fiets wat harder door want het kan zomaar zijn dat je ook terug moet fietsen.
De alom bekende ijslandse aswolk heeft het vliegverkeer weer stilgelegd. Het vliegveld van sdc is dus gesloten en de omliggende ook. Zelfs aan de andere kant in Barcelona hebben ze aslast. Verder komt na regen altijd weer zonneschijn en ik zal voor je duimen dat de zon weer tevoorschijn komt
Grtz. De Dokters
Ben nu (02:45) net terug van een avond "bierfeest" omdat de vader van Lisa, de vriendin van Filip 50 jaar is geworden. Vervolgens kijk ik nog even het TV-journaal en heb moeten toezien hoe Louis van Gaal vanwege het kampioenschap van Bayern Munchen bier over zich heen gegooid kreeg. Wat een verwarring allemaal! Maar dit is allemaal niets vergeleken met de informatie dat Raimundo Frankrijk mooi vindt(!) en nog erger: hij heeft zelfs Franse vrienden gemaakt! Hoezo verwarring? Raimundo ga zo door, het loslaten van vooroordelen werkt louterend! Zelfs Duitsers kunnen goed voetballen (als ze een Nederlandse trainer hebben)(alleen niet die arrogante van Gaal)
Groet en vooral geniet, want ik wil niet vervelend doen maar het leven is kort en binnenkort is het dus voorbij. En die grote Maria rechts is met 15% korting! (denk aan mij!)
Niek
Hoi Raimundo , jammer dat het zonnetje verstek laat gaan , maar te zien aan de K.M. die jij maakt laat jij je daar niet door weer houden ,en ga jij nog vol goede moet de zon te gemoet .
Ik ga me nu voor bereiden op de visite ,want het is tenslotte moederdag ,en het gebak hou jij maar te goed . Groetjes Jos en Ans .
Bijna op de helft in 10 dagen en dit door weer en wind.
Jammer dat je zo'n slecht weer hebt, waardoor je minder kunt genieten van je omgeving.
Zo zie je maar dat als je goed voorbereid bent het allemaal iets gemakkelijker gaat.
Hopelijk is de omweg de moeite waard geweest en is het toch een mooie stad.
Tot later.