Dag 6 Diverse wegen leiden naar Santiago de Compostela en elke weg kent zijn eigen pelgrim.
Route: van Chartres naar Vendome
Dagafstand: 117 km
Totaal afstand: 820 km
Max. snelheid: 49,6 km
Gem. snelheid: 20,5 km
Vertrektijd: 7.45 uur
Aankomst: 14.30 uur
Fietstijd: 5.43 uur
Vanmorgen na een nacht slapen in een jeugdherberg met een gedeelde kamer (wat inhoudt als je zelf niet wakker wordt, wordt je het wel van die ander als die zo nodig iets moet). Toch niet slecht geslapen, eerlijk is eerlijk: met mijn slaapstoornis is dit zelfs de beste nacht tot nu toe. Het ontbijt was op zijn Frans. Er is een keuken, daar staat van alles in de koelkast en kasten, pak maar en als je klaar bent je eigen spulletjes afwassen. Er stond echt van alles, dus als je met honger wegging was het je eigen schuld, maar het is wel even wennen om alles zelf te regelen. Gisteren was me al een man opgevallen die wel een zwerver zou kunnen zijn die voor één nacht een bed wilde. Niks was minder waar bleek vanmorgen. Het was een Belg uit Brussel, die ook op weg was naar Santiago de Compostela op zijn fiets. Nu ben ik twee dagen geleden een Hollander tegengekomen die ik al tot de Basic-pelgrim had gedoopt, omdat hij, buiten zijn fiets, alleen een Nederlandse vlag bij had (daaraan zag ik dat hij Nederlander was), een routeboekje (makkelijk om de weg te vinden) eneen damesboodschappentas voor op de fiets (waar net een krop sla en een half wit in kan). Dus zeg ik tegen hem bij het voorbij rijden: 'Licht bepakt hè'. Antwoordt hij: 'Dat moet toch ook'. Daar had ik natuurlijk niks tegen in te brengen, dus ben ik maar in hetzelfde tempo doorgefietst. Maar terug naar onze Belg uit Brussel, die er uit zag als een zwerver. We raken aan de praat tijdens het ontbijt, eerst in het Engels, maar na drie woorden merken we dat geen van tweeën een Engelsman is. Dus over op wat meer logisch is: Nederlands, want dat sprak hij ook. Hij was vertrokken met zijn vriend samen, maar die had hem plotseling gebeld dat hij aan het terugfietsen was (ze reden schijnbaar niet samen).Dus was hij alleen verdergegaan. Tot zover geen probleem ... toch krijgt hij de naam ‘simpele pelgrim' van me. Wat blijkt nu; de routeboekjes en de reparatiespullen voor zijn fiets zaten in de tassen van zijn vriend die weer naar huis was. Zijn voorwiel had het volgende mankement: over een lengte van 20 cm kwam de buitenband van de velg af. Dit had hij opgelost door de band met ducktape aan de velg te plakken. Hij ging er wel naar laten kijken, maar in Spanje pas, omdat het in Frankrijk te duur was. Maar gelukkig was zijn enige probleem dat hij rookt en dat merkte hij wel met al die klimmetjes!!!!!!! Hij reed via de route national en dat ging ook goed zei hij. Ik kom zelf bijna niet op drukke wegen en als ik er hele kleine stukjes op zit, omdat het schijnbaar echt niet anders heeft gekund, dan wordt ik er al gek van. Al die vrachtwagens, die best hard langs je rijden en je een beetje aanzuigen. Moet er niet aan denken om zo heel de dag te moeten fietsen. Maar hij zal er ook wel komen. Vandaag dus naar Vendome gereden via Bonneval, Chateaudun, Montigny-le-Gannelon, Cloyes, Moree, Freteval, Pezou, Meslay. Dit is maar een greep van de dorpjes die je op zo een dag voorbij rijdt. De één met zijn eigen verhaal, de ander alleen als kaartvulling. De meeste liggen aan le Loir (rivier), waar ik bijna heel de dag langs gereden heb. Soms er pal aan en dan weer eens er links of rechts vanaf. Mooi tussen de bossen en het riviertje, luisterend naar het geluid van het water, bladeren en verschillende vogels. Toen dacht ik ineens: 'Ik luister naar een symfonie van vogels, water en bladeren......'. Ik merkte bij me zelf op dat ik mijn iPod sinds mijn vertrek nog niet een keer opgehad heb. Iets wat ondenkbaar is in Nederland. Jammer eigenlijk, omdat Nederland zeker niet onder doet qua schoonheid aan Frankrijk en met muziek geniet je minder van hetgene dat passeert. Vandaag geen pelgrims gezien buiten de Belg vanmorgen, in tegenstelling tot gisteren, toen ik er maar liefst 9 ben tegengekomen: 7 op de fiets en 2 echte pelgrims .... te voet. De stickerplakkers zijn schijnbaar door de stickers heen. Gisteren heb ik er geen een gezien en vandaag maar twee (routestickers). Het weer was net als gisteren uitstekend. Ik geloof dat het nu echt is veranderd. Dus: het bruin worden kan beginnen! Hier in Vendome ben ik naar het Toeristenbureau gegaan en dat werkt uitstekend hier. Twee medewerkers die goed Spaans spreken en die me zo aan een privéslaapplaats hebben geholpen in een jongerenopvangcentrum, voor een zeer zacht prijsje met eten en ontbijt. Het internet werkt uitmuntend goed en het is niet te ver van het centrum. Wat wil je nog meer . Zo blijkt maar weer dat de ene dag niet de andere is. Met deze diepzinnige uitspraak stop ik maar voor vandaag. Adios amigos, hasta mañana.
p.s. Wie denk je die ik tegen kom bij het avondeten hier in dit opvanghuis???????
Ja, ja onze Belg... hij had toch maar naar huis gebeld voor een andere route. Hij zat trillend op zijn fiets van angst. Gelukkig hadden ze die hem ge-sms't, anders was hij omgedraaid!
Hoi raimundo,
ik had vorige week een enorme stapel boeken gehaald bij de bieb, maar ik kom er niet aan toe. Jouw verslagen zijn namelijk zo interessant, litterair, aangrijpend en humorvol en ook nog gelardeerd met mooie foto's, daar kan geen boek tegenop!
Fiets, geniet en blijf schrijven!
Groeten van mij en van Huub
Blij te horen dat het zo goed gaat, op het slapen na dan! Mooi weer hebben we besteld en zo te horen heb je dat eindelijk gekregen. Goed eten en drinken onderweg en lekker genieten van alle mooie bezienswaardigheden die je tegenkomt. Wat een avontuur. De foto's zijn gewelig..ik weet niet of ik het laaste optrekje mooier vind dan het eerste...misschien moet je ze gewoon alle bij doen..gewoon ruig; een voor de zaterdag en een voor de zondag.
Ha die Fransen...ze spreken Spaans...wat een opluchting....met al die Nederlands en Spaans sprekende mensen die je tegenkomt maakt de tocht door Frankrijk stukken leuker. Zo te lezen ben je goed aan het genieten, stop vooral niet met je mooie verhalen want buurvrouw Maria heeft gelijk, dit is beter dan een spannende thriller en de fotio's en videoopnames maken het plaatje kompleet, met zwervers en al lijkt het op een "Baantjer" of beter "Poirot" (want dat is ook een rare Belg).
Slaap lekker voor straks en fris weer op morgen.