Peregrino soy, a Santiago voy.

El Camino wordt mijn Camino!

Elk jaar vertrekken er duizenden pelgrims naar Santiago de Compostela. Zowel te voet,te paard of op de fiets wordt 'el Camino'afgelegd. Om je te kwalificeren als pelgrim moet je op zijn minst 100 km te voet of 200 km te paard of op de fiets hebben afgelegd. Veruit de meeste pelgrims lopen de vereiste 100 km ( waarvan er heel veel vals spelen door stukjes met de bus af te leggen). Degene die de tocht heeft voltooid en daarvoor de benodigde stempels heeft verzameld, ontvangt in Santiago de Compostela een oorkonde genaamd 'De Compostela'.

Het jaar 2010 is een heilig jaar. Wanneer de naamdag van de apostel St. Jacob op een zondag valt (25 juli), is het een heilig jaar. Dat geeft extra drukte op 'el Camino' omdat in een heilig jaar de pelgrims die door de deur van de Kathedraal gaan, kunnen rekenen op een volle aflaat. Hiermee worden alle zonden vergeven.

Het plan om naar Santiago de Compostela te fietsen is niet ingegeven vanuit mijn zondig leven en mijn behoefte op een volle aflaat. Maar het is natuurlijk mooi meegenomen als je een algeheel pardon ontvangt voor iets dat je eigenlijk voor je lol doet.

Je kunt wel meer dan 10 redenen opschrijven waarom je aan deze onderneming zou moeten/willen beginnen. Uiteindelijk is mijn belangrijkste reden gewoon ‘omdat ik het heel graag wil doen'. 2500 Kilometer fietsen alleen maar omdat je in een opwelling iets roept, gaat (bij mij ) niet lukken. Mijn tweede reden is puur sportief. Het is niet de bedoeling om de afstand zo snel mogelijk af te leggen of zoveel mogelijk kilometers per dag te fietsen. De sportieve uitdaging zit hem in het halen van Santiago de Compostela. Kan ik het fysiek aan, en wel op 'n manier dat het wel leuk blijft om het te doen? Om dit te verwezenlijken zal ik de tijd en rust moeten nemen om te genieten van de omgeving, de plaatsen waar ik doorheen rijd en van de mensen die ik wellicht onderweg ontmoet. Als het me lukt mezelf open te stellen voor hetgeen dat ik onderweg tegenkom, kan het ook een spirituele ervaring worden. Het is niet een van mijn hoofdredenen, maar wel iets waar ik nieuwsgierig naar ben en ik hoop zeker op een persoonlijke positieve ontwikkeling door deze reis. Er gaat geen dag voorbij sinds ik het besluit genomen heb om 'el Camino' te fietsen dat ik er niet mee bezig ben. Ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn. Verhalen lezen van mensen die het al gefietst hebben of foto's kijken die onderweg gemaakt zijn. Het is zeer verslavend. Ik snap dan ook goed dat mijn omgeving mijn enthousiasme niet geheel kan delen. Hoewel Marijke me heel erg ondersteunt en stimuleert, wordt ze er ook wel een beetje moe van als ik heel enthousiast er weer over begin. De kinderen verdenken me er zelfs van dat ik elk onderwerp in willekeurig welk gesprek weet te verdraaien, zodat we het uiteindelijk over fietsen hebben. Ik besef dus heel goed dat mijn familieleden een prijs moeten betalen voor hetgeen ik ga ondernemen en ben ze dankbaar dat ze me de ruimte en gelegenheid geven om 'mijn Camino' te mogen fietsen.

niek habraken

Zo midden in mijn laatste week voor zondag 11 april heb ik besloten om vandaag nog niet te reageren op jouw prikkelende stelling dat het wellicht een spirituele ervaring kan worden. Immers de opgave van het leven is te sterven voor je dood gaat om er vervolgens achter te komen dat dood gaan niet bestaat! Ik hoop dat ik as. zondag de marathon in Rotterdam zal overleven! En dat ik daarna dus vervolgens mijn eerste reactie naar jou kan versturen!

niek habraken

ziezo, afgelopen zondag de marathon uitgelopen zonder te verzuren!! Nu ben jij aan de beurt om jezelf te confronteren met jezelf. Want die laatste 4 km van de 42 was een echte confrontatie met mijzelf. De euforie op de Coolsingel (finishen in mensenmassa die je het gevoel geven "gedragen" te worden) is niet met woorden te beschrijven. Jouw Coolsingel ligt in Santiago, steeds maar weer (en meer) bewust zijn dat die dichter bij komt, dat is de truc! En onderwijl de harmonie met jezelf blijven zoeken! Ik hoop, wens en verwacht dat je en geweldige ervaring gaat beleven. En wens je enorm veel succes en geluk!
Niek

ger Dokter

He jeminee
Het gaat bijna beginnen en ik zal je in de gaten houden.
Pas op voor openslaande deuren dan lukt het wel.
Geniet geniet en geniet en natuurlijk sterkte voor Marij die je helemaal alleen achter laat,

Groeten van de Dokters en ik denk dat ik je vantevoren nog even bel om je persoonlijkl succes te wensen